Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Over de NBPO

De Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO) is opgericht in 1997. De NBPO is een groeiende en dynamische vereniging met leden die werkzaam zijn als professional organizer. Zij zijn actief op een of meer deelmarkten:

  • de particuliere markt,
  • de zakelijke markt en
  • de zorgmarkt.

Missie

De NBPO heeft als missie om kwaliteit, professionaliteit en veelzijdigheid van haar leden te bewerkstelligen. Dit komt tot uiting in onder andere:

  • Het delen van kennis en ervaring met en door leden;

  • Regelmatige (bij)scholing van de leden op het gebied van vakkennis en ondernemerschap;

  • Samenwerken in een sfeer van openheid en collegialiteit;

  • Ontwikkelen en uitvoeren van een kwaliteitsbeleid;

  • Permanent beschikbare informatie voor en door leden op het besloten deel van de website.

Daarnaast organiseert de NBPO activiteiten om het beroep van professional organizer onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld door middel van publiciteit in de media en deelname aan activiteiten. 

Geschiedenis

Ontstaan

Het vak van professional organizer vindt zijn oorsprong in Amerika. Eind jaren ‘90 van de vorige eeuw introduceerde Anne-Lies van Overbeek het beroep in Nederland. Ze leidde mensen op en richtte op 28 augustus 1997 de European Professional Organizervereniging (EPO) op. Al gauw werd, na enkele meningsverschillen over de te varen koers, een tweede vereniging opgericht; de Nederlands Professional Organizersvereniging (NPO). Beide verenigingen hadden zo’n 20 tot 25 leden. In 2002 kwamen de geesten weer samen, de toenmalige voorzitters Harma Groeneweg en Froukje Kardinaal leidden een gedegen fusieproces.
In 2004 was de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Professional Organizers (NBPO) een feit. Het doel van de vereniging was en is nog steeds: bekendheid geven aan het vak van professional organizer en de kwaliteit van de leden bewaken.

Ledenontwikkeling

Waren er bij de start van de NBPO zo’n 50 leden, nu zijn het er bijna 300. Het toelatingsbeleid van leden is in de loop der jaren aangescherpt: geen toelatingsgesprek meer, maar een toetsing aan de eisen waar je als (aspirant)-lid aan moet voldoen. Om je te kunnen onderscheiden is er sinds 2012 de mogelijkheid tot registratie als Register Professional Organizer (RPO) of als Master Register Professional Organizer (MRPO).

Activiteiten om bekendheid te vergroten

Om het vak van professional organizer meer bekendheid te geven, worden er meerdere acties ondernomen. Er wordt aan beurzen deelgenomen waaronder ook de Libelle zomerweek. Papieren promotie in de vorm van folders is vervangen door een website die regelmatig gemoderniseerd wordt. Ook door berichten op social media te plaatsen komen we in beeld. Dit begon op Twitter en Facebook, nu is dat nog steeds Facebook, maar ook op Instagram en LinkedIn.
Het beroep van professional organizer werd in 2017 uitgeroepen tot een beroep van de toekomst.

Activiteiten om kwaliteit te verbeteren

Een activiteitencommissie heeft vanaf het begin ervoor gezorgd dat er regelmatig lezingen, workshops en trainingen voor de leden gegeven worden om hun kennis te verbreden en te verdiepen. In het begin nog iemand thuis, iets later in een kerkzaaltje in Bunnik en de laatste jaren vooral in congresachtige omgevingen. Dat we nu ook online allerlei lezingen en workshops volgen was begin deze eeuw nog niet voorzien.

Intervisiegroepen zijn er ook altijd geweest maar zijn de laatste jaren professioneler geworden. Geen spontane adviezen of een soort koffiekransje, maar op een gestructureerde manier problemen of vraagstukken bespreken en erop reflecteren.

En al die jaren is er een klachtencommissie, voor als er een klant een echte klacht heeft. Gelukkig is hier tot nu toe maar één keer echt gebruik van gemaakt.

Inloggen

WordPress development door Webstation